dimarts, 9 d’octubre del 2007

Discurs inaugural de Frankfurt made in Monzó

Senyores i senyors,
Com que de discursos no n’he fet mai (i no sé si en sabria) els explicaré un conte.
El conte va d’un escriptor que sempre parla molt de pressa i que per aquest motiu sovint s’entrebanca. Doncs a aquest escriptor, un dia li proposen de fer el discurs inicial de la Fira del Llibre de Frankfurt, l’any que la cultura catalana n’és la convidada.
Abans d’acceptar l’encàrrec, l’escriptor en qüestió —català i, per tant, gat escaldat— dubta. Pensa: "I ara ¿què faig? ¿Accepto la invitació? ¿No l’accepto? ¿La declino amb alguna excusa amable? Si l’accepto, ¿què en pensarà la gent? Si no l’accepto, ¿què en pensarà també la gent?"

Llegir el discurs sencer. Val la pena, pocs discursos es fan tan poc pesats i donen sentit a cadascuna de les seues paraules.

4 comentaris:

Simonbiz ha dit...

Hi! I randomely come to your blog
but i cant read your language. Sorry,
I have to leave.

Amo ha dit...

Ja tens inclús visites internacionals, xeic!! De Malasia, ni més ni menos...

Bon discurs el del Monzó i molt original, llàstima que amb la traducció a l'alemany perdés algun que altre matís, segur. No és bona llengua pera contar històries l'alemany...

Esteve Cardús ha dit...

Excel·lent discurs! "Que n'aprenguin" els que estaven asseguts a les primeres files!

Anònim ha dit...

És molt important no baixar la guàrdia i comunicar la necessitat de continuar consolidant el català, i per extensió la cultura catalana...

Tan de bò l'ús social, científic, jurídic, empresarial d'aquesta llengua s'incrementi...

Quina llàstima que la classe política que tenim i, el centralisme català imperant, no recordin que hi la cultura i la llengua catalana (com tantes altres coses:infraestructures, serveis públics...)van més enllà de l'àrea metropolitana, la Cerdanya i la Costa Brava!

Crec que és una mica hipòcrita anar a Franckfurt a cridar l'atenció sobre la necessitat de preservar, conservar i enfortir la cultura i la llengua catalanes i...un cop aterritzen al Prat (amb servei de recollida oficial) se n'obliden d'altres zones deprimides o en decliu... per la manca de voluntat política.