dijous, 7 de juny del 2007

Lo melic del món

Este escrit no l'ha fet ningun anònim, està fet a quatre mans entre jo i Jordi, no és cap article de l'altre món, simplement lo que mos ha sortit de dins ara i avui, indignats per certs comentaris sobre naltros i sobre gent que apreciem.
NO vull creure que visc en un poble d’egoistes, un poble on la gent primer són ells i después també. NO me puc creure que hi haigo gent que l’únic que li trobo malament a esta última legislatura sigo l’endarreriment de les obres de dos carrers ( tot i que l’únic que s’ha endarrerit és lo carrer major, l’altre s’acabarà abans del període estipulat, però...) , lo canvi de nom d’alguns altres, o les festes majors. NO me puc creure que a la gent que suposadament estime lo poble, li importo tampoc lo futur d’este, que tot allò que sigon inversions per a que en tregui profit la gent jove i lo poble, se valoro poc entre esta classe de gent només perquè són coses que a ells no els afecten directament. Claro, com ells ja tenen la vida assentada, casa, pis, mas; feina fixa o cobran la pensió; tenen los fills col·locats aquí, o treballant fora, o bé assimilant que lo seu lloc està lluny d’aquí... com en definitiva ho tenen tot fet en esta vida, l’únic que els importe és que tingon lo carrer ben lluït, que haigon de pagar pocs impostos i que els hi faigon unes festes majors per tot lo alt i si pot ser gratuïtes! Què els importe a ells los pisos de protecció oficial, lo centre d’empreses i lo centre tecnològic, lo parc solar, l’adquisició per part d’incasol de 8,5 hectàrees de terreny industrial a l’aubal, la recuperació del meandre, los regs, la promoció de la cultura, restauració del patrimoni històric, lo casal de joves, lo mercat... i encara que no s’ho creguin la tant desitjada residència, on possiblement hi faran cap i on treballaran una seixantena de persones.

Voleu dir que no ens mereixem ser un cul de sac? Ens preocupem pel futur del poble? Per a sortir de la monodependència de la fàbrica? No!!!!!! Qui dia passa any empeny ! Ande yo caliente i riase la gente! La caseta i l’hortet i els altes a cascala! Ens mereixem que al futbol ningú vulgo ser el president, que hagi desaparegut el bàsquet i tantes altres coses, que lo Caspe de les 7 estigui ple al marxar i cada cop més buit al tornar!!!! Com podem ser tants estrets de mires?? Que no veieu que ens estem cavant la nostra pròpia tomba? Que tot això és PA PER AVUI I GANA PER DEMÀ??? A nosaltres ens diuen sembra agulles... segurament perquè no sabem sembrar res més! Ni prosperitat ni futur ni res!! Això es fer poble? Voleu gent per les processons? Pel futbol? Per la caça? Voleu tenir un poble viu? Comenceu a fer acte de consciència mentre aneu per les processons!!! Acabarem com Falset una potència de 5000 persones a començament de segle i ara són 2500. I sort que tenen que son capital de comarca sinó esgarrifat com haurien acabat. Que passarà si els banys de la 4 no es canvien? Lo riu net i els banys per canviar? Ai quina por!!!! Per algú això es motiu de preocupació? No l’ únic que importe son 2 carrers i els canvis de noms! Lo tip de riure que es deuen fer els altres pobles. Qui té més sentit de poble un alcalde que va a les processons per no perdre vots sense saber el nom ni dels apòstols ni dels evangelistes, o un batlle que no ni hi va ( senzillament perquè no es hipòcrita) i que es preocupa per a que un dia hi hagi més gent que vulgui fer d’armat? Un alcalde que pagarà sopar als armats i a totes les cofradies hagudes i per haver, o un que potser no en paga cap però que senta les bases per a que un armat que té 16 anys quant en tingui 20 pugui treballar al poble?

El vostre odi envers a flix queda reflectit en la vostra animadversió a la seva història, Molí d’Oriol, Castellons, Castell, refugis, qui no sap d’on ve no sap on anirà. Vosaltres si visquéssiu a Scala-dei tindríeu la Cartoixa oblidada; si fòssiu del Pinell tindríeu El celler abandonat; si visquéssiu a Barcelona, la Sagrada Família no s’acabaria mai! Si fóssiu de Benissanet, Bladé estaria oblidat; si fóssiu de Móra, Julio Antonio no tindria nom al col·legi ni és faria la fira del llibre Ebrenc; si fóssiu de Gandesa l’altre celler no surtiria a cap guia; si fóssiu de Corbera, el poble vell estaria enterrat, no tindríeu el centre d’interpretació de la Batalla de l’Ebre! Quants Flixancos saben que la Batalla de l’Ebre es va acabar a Flix? Que és aquella espècie de Torre que es veu baixant de la circumval·lació? Si fóssiu de Miravet, el castell seria una llegenda i no es representaria l’obra de Teatre..., si fóssiu de Falset ni faríeu la fira del vi, som l’únic poble que no té ni cap museu ni res del seu passat industrial!!!!!!!! Totes les centrals elèctriques de començament de segle tenen el seu museu, naltros? La pensió que és l’únic que importa. Si els grecs aixequessin el cap. Ells que sempre lluitaven contra l’oblit, que anhelaven que la seva història i la seva lluita no quedés en l’oblit, i nosaltres lo jornal bona nit i tapat, morts en vida com a Flixancos!! nosaltres som un mon a part, de 6 a 2, de 2 a 10, i així fins al final!!! Per això hem vingut a este món!!!! Això es sentit de poble?????????? Fem riure i fem la pena!!!

23 comentaris:

Anònim ha dit...

La idea de fer escrits a quatre mans és bona i posar-la a dos blocs també, si és possible.

Us felicito Jordi I Albert per aquesta iniciativa.

JA

PS Per cert, interessant l'escrit

quim ha dit...

Bon mani-fest!

Unknown ha dit...

No se a qui culpeu de

"nosaltres som un mon a part, de 6 a 2, de 2 a 10, i així fins al final!!! Per això hem vingut a este món!!!! Això es sentit de poble?????????? Fem riure i fem la pena!!"

Envoltats d'aigua ... no hi ha una agricultura puntera .

El tema de la dependència de la Fabrica ... des de tota la vida .

Que a Flix ... les coses comencen amb arrencada de cavall i ... aturada de Burro ... això ja ho deia el meu iaio que era de Rira-roja .

Que Flix erem el poble de "tanto ganado ... tanto comido " ens ho han dit tots els pobles veïns des de sempre .

Alló de que on hi hagi una barra de bar trobaràs un de Flix ... m'ho diu sempre un company d'un poble veí des de sempre.

El que penseu vosaltres em fa sentir vell i a l'hora esperançat ,
pregunteu-li a Carolina , si nosaltres no pensàvem lo mateix als 18 , l'únic que amb la crispació i els enfrontaments no canviareu res .

Salutacions Companyers

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Keifarem, amb los teus ànims segur que arribem a canviar el poble... Com a mínim a Flix hi ha dos persones que s'interessen pel poble i treballen per a que Flix no és quedi només en la memòria de quatre iaios.
Jo també penso que ho podiem canviar però amb els resultats de les últimes eleccions estic molt desil·lusionada... Si realment la gent de Flix el que vol és que els tornin a pagar sopars i que l'ajuntament al complet vagi a les processons, pos mira tu, que s'ho fagin ells...
Mani i Jordi ja ere hora que algú parlés com ho heu fet valtres!!!
Espero que faci reflexionar a algú!!!

Anònim ha dit...

No soc una persona asidua als blocs pero des de fa un parell de setmanes m'agrada entrari, i he comprovar que per alguns un estat democratic, no vol dir pas respectar la llibertat de vot de tots aquells que no pensen igual.

Com tu dius el batlle actual no va a les processons, t'estas equivocant perque va a alguna processo com la processo de l'encontre. Tampoc va a misa, fet que es del tot respectable segons la seva ideologia, i el qual no critico pas, pero el dia de l'ermita si que va a misa, quina diferència hi ha entre la processo de l'encontre i les altres? i alhora quina diferència hi ha entre la misa de l'ermita i les de la resta de l'any? o es que aquestes son diferents.

Com es pot presumir de ser republica si es tolera que el dia 11 de setembre, dia importantisim pels catalans es tregui a pasejar a uns gegants que simbolitzen la monarquia com son el rei i la reina, els quals si que son tipics de tota la vida del poble, pero si som republicans o som per tot, i que els gegants surtin a festes vale, pero que surtin un dia tan important com 11 de setembre. O es que ara els republicans tambe som Monarquics?.

Parles de la creació de llocs de treball, en aquets quatre anys quants llocs de treball s'han creat, el teu i uns quants mes.

Flix es un poble tipic on sembre s'ha anat a toc de pito, son coses que per molt que es vulguin no es poden canviar pas. Son coses que si es canvien s'han d'intentar anar canviant poc a poc, a flix estem acostumats a viure aixi, i aixo no vol dir que no hens importe el que pasa al nostre poble, ni molt menys, si que hens importa.

Tambe hi han d'altres coses que ens han de preocupar, i no ens preocupen gens, a flix arran de les ultimes eleccions municipals del dia 27 s'ha generat un clima d'ostilitat i aixo es un dels fets que ens ha de preocupa, hem d'entendre que convivim en un poble, i que tots els colors i totes les ideologies, son totalment respectables i lliures,
no tots hem de pensar el mateix i hem de tenir les mateixes idees.
El nivell de clima generat per molts comentaris que circulen pels diferents blocs, hem fan venir a la memoria, un altra epoca molt llunyana que tots desitgem que mai mes torni, tots aquests comentaris i la falta de respecte per d'altres opinions o altres ideologies politiques, son fets que situen a aquestes persones al mateix nivell que tots aquells que des de l'any 1939 fins a novembre de l'any 1975 no ens van deixar als catalans expresarnos com hauriem volgut, i ens oprimien fins al extrem final.

Soc republicana de tota la vida a casa meva he viscut sempre dins d'aquet context, els meus avis els dos durant la guerra civil van lluitar al bandol republica, un fins i tot era capita. Encara guardem a casa la copia del document original on hi figura el nombrament, el qual ens el van facilitar a l'hemeroteca de tarragona.
Per que no reivindiques tambe un museu on s'hi puguin exposar eines e instruments utilitzats fa una pila d'anys en les industries tipiques de flix, abans de l'instal.lació de la fabrica, com son l'industria de les cordes, on flix era un dels principals pobles productors d'aquet material tan impresindible en aquella epoca, i aixi ten podria dir mes. Ja que crec que per tira avant hem de tenir molt clar d'on venim, qui som, que volem i on anem. Pero sobretot qui som i d'on venim, pero sempre respectant les altres persones siguin del color que siguin.

Visca Catalunya i visca Flix

Norma Pujol Farré ha dit...

Felicitats per l'escrit, crec que reflecteix perfectament el que passa en gran majoria a Flix, sempre hi han excepcions de gent que es preocupa i es mou perquè cada dia vagi una mica millor el nostre poble.

Però no entenc una cosa: perquè la gent es dedica a escriure en anònims? És que no ho entenc, si tant segurs estàn del que diuen perquè amaguen el seu nom?

Anònim ha dit...

Hola Albert - Jordi:
En primer lloc vull agrair la franquesa i sinceritat amb la que heu escrit l'entrada d'avui i, que tingueu aquest grau de compromís... que malauradament molts ciutadans de Flix i arreu no tenen.
La passivitat i el desarrelament social i democràtic en el que estem immersos en els darrers temps demostren la fragilitat d’un sistema institucional i de partits (suposadament consolidat. En aquest sentit, m’agradaria destacar la crisi de valors (constatada per molts experts) i les conseqüències d’aquestes en la quotidianitat dels països de l'OCDE.

Evidentment, els comportaments de fons que "denuncieu" a l'entrada d'avui són el clar reflex d'alguns processos socials i polítics als que estem sotmesos, i que poden derivar en sinèrgies institucionals que restin salut democràtica al sistema (desarrelament, abstenció, passivitat, manca de participació, etc.). Personalment, comparteixo la vostra visió de denúncia i resposta a aquests comportaments que ajuden poc a la vida pública i, minven la força col•lectiva en els estats del benestar i d'economia social.
Tot i així m'agradaria afegir que no s'hauria de caure en arguments elitistes del sistema de govern - electoral donat que considero que ajuden ben poc a millorar i consolidar un bon sistema de govern i governança. Si em permeteu una humil reflexió, no caigueu en la provocació simplista i demagògica.
mpau

Unknown ha dit...

Hola Roser:

això : Com a mínim a Flix hi ha dos persones que s'interessen pel poble i treballen per a que Flix no és quedi només en la memòria de quatre iaios.

No t'esta be dir-ho , ni a tu ni a ningu . Crec que Flix no necessita Herois , necessita sentit comu i un govern sólid .

Hi ha molta gent fora que fan mes per Flix que ningu , i des de fa molt temps.

No et sembli extrany que hi hagi gent que als 43 anys continui pensant amb ilusió amb el seu poble , sense fer numerets , ni sortin a cap foto ... sigui quin sigui el seu alcalde .

Si som quatre ! ... i mal entesos ?


salutacions

Mani, fill de Mani ha dit...

Anònim:Parlo de la creació de llocs de treball de cara als pròxims anys, tens raó que en estos quatre anys l'ocupació no s'ha incrementat lo que voldriem, però temps al temps. Que un sigo republicà o no, a mi no m'importe, hi ha republicans que són espanyols, sas que hi ha pijor que un espanyol de dretes? un espanyol d'esquerres! En això em vull referir a que lo de republicans i fascistes ara no vé a cuento, se tracte de ser català o espanyol, i ja se sap que la majòria s'aixoplugeu davall del més fort. Lo de los gegants no fa falta que ho comenta, i a més fa 2 anys que los coronats no surten pel dia 11.

Anònim ha dit...

gràcies per ser val3 dels pocs que parlen amb raó de ser, interès, preocupació i dignitat del nostre poble sense critikr per critikr, intentant canviar les coses no desde la passivitat, com molta gent, si no desde la lluita i la pressió.

Anònim ha dit...

Que no s´han creat llocs de treball? 60 de la residència, 3 o 4 del parc solar i un viver d'empreses, a part del polígon de l'aubal. Quin alcalde havia fet això en 4 anys?

Mani, fill de Mani ha dit...

Bones Mari Pau! Què diu la flixanca? jaja Gràcies per col·laborar en estes tertúlies, si se li pot dir així, donant sempre un punt de vista positiu alhora que conciliador. A verem quan materialitzem estes converses forastera!!
Cuida't

Anònim ha dit...

60 llocs de treball en la residència? que jo sàpiga encara no hi ha ningú contractat.
El parc solar? encara l'estan muntant
El viver d'empreses? està buit
El polígon de l'aubal? en projecte

Sí, la veritat es q s'ha fet molt en 4 anys

Anònim ha dit...

Voldria fer un comentari sobre la residencia de la gent gran:

Amb Antoni Sabaté al alcaldia tot i tenir-ho tot sempre en contra( al consell comarcal governava Ciu i al parlament també) ja es tenia en projecte fer la residencia per la gent gran, però uns quants senyors del poble van dir que als coles de baix no es podia fer perquè era patrimoni històric de Flix, lo que va fer que es retrasés tot.

Ara resulta que tots aquells que van fer tan xivarri perquè no es fes als coles, LA FAN ALLÍ (INEXPLICABLE).

Però voldria dir més amb la qüestió dels llocs de treball, amb l'antoni es va fer el poligon de la Devesa (poligon on avui en dia fa goig de veure), amb diverses empreses que van venir com Recuprod, intermerca i diversos comerços locals que s'hi van posar. També es va fer les gestions per que vingués INQUIDE, ì l'alcalde per tots aquells que no sen recorden va ser uns dels mediadors en la pitjor CRISI QUE HA VISCUT EL POBLE DE FLIX, QUAN CASI EN TANQUEN LA FABRICA.

I per no dir les obres que es van fer..........

Anònim ha dit...

Lo inexplicable es lo desinformada que està la gent. Mai van dir que no es fes a les escoles de vaix, simplement que es conservés l'edifici, com ha succeït ara.

Anònim ha dit...

Estic d'acord en bona part de l'escrit (que lo trobo molt bo), però no crec que la nostra terra valgui més que 2 o 3 treballs que s'han creat (si, em refereixo al parc solar a Flix, l'invent més inútil a Flix de l'últim segle) i que cap Flixanco ha tingut la decència d'informar-se i saber si és positiu ubicar aquest parc solar a Flix, i a la zona on està ubicat. A més, ara ens estan plenant de mini-transvasaments, i tothom calla un altre cop. I els governs tampoc és que diguin res, a més de callar i donar vist-i-plau a tot el que passi i la gent no es queixi.

Som de Flix i som atontats, sempre estirem d'acord en lo que diu tal partit i tal altre, i tot lo que no entri dins d'un partit no existeix. No hi ha consciència de poble, hi ha consciència de: Jo sóc d'este partit i tot lo que faigo este partit és lo que m'importe i està bé.

Amb lo de que tindriem que desmonopolitizar el treball de la fàbrica estic totalment d'acord, i que amb ella és fes algo per modernitzar les instal·lacions, que semble que com que tenim fàbrica i done treball no pase res per tenir instal·lacions prehistòriques i que contaminen moltíssim, i cap dels ajuntaments que hi han hagut han fet res per canviar-ho no?

Molta boca i molta llibertat volen tots, però a l'hora de la veritat els que també prediquen només volen imatge i lo que verdaderament són problemes pel poble no se solucionen i se mantenen a la sombra, com paraules tabú.

Pot-ser a algú li pot interessar això:
http://www.marinaleda.com/inicio.htm

Anònim ha dit...

Pel que fa referència a la Residència, Antoni Sabaté va fer no un, sinó tres projectes de residència, això si, sempre damunt de les eleccions i tots tres un disbarat econòmic ( el primer al costat de l’edifici de l’Escala, el segon, maqueta inclosa, foten l’edifici de les escoles a terra allí on definitivament ara aniran, i el darrer, el més disparatat de tots, de 60 llits a la plaça del mercat on fins fa poc encara es podia veure el seu anunci. Tots tres projectes sempre eren municipals, es a dir que el pagava el poble i a sobre l’Ajuntament s’hauria de fer-se càrrec del seu manteniment i de la seva gestió econòmica per sempre. En poques paraules una tasca insostenible econòmicament per el municipi. Ara en tindrem una de residència de 100 llits publica, es a dir que a l’ajuntament no li costarà ni un euro; la diferencia es notòria.
En quant al polígon industrial, aclarir que es va començar a fer en temps de Pere Muñoz a l’alcaldia, encara que val especificar que aquest polígon va ser una iniciativa del seu propietari, el recentment traspassat Ramon Escriche, com també va ser iniciativa del Sr. Escriche, la posada en marxa de Recuprod. L’única gestió coneguda de Antoni Sabaté al polígon va estar el de fer venir una empresa de fer roba, un cosido li deien, que de nit va marxar deixant nombroses deutes, entre elles al mateix ajuntament i a les treballadores de la pròpia empresa.
Referent a la seva participació a la crisi de la fabrica, ell, juntament en totes les altres forces polítiques, i va intervindre; que menos es podia esperar d’ell, entre altres coses perquè be que cobrava de la fabrica sense xafar-la

Anònim ha dit...

L'ajuntament nou, el pavelló, les piscines municipals, la remoledació de l'entrada al poble pel pont, la circunvalció, la perlongació de l'avinguda de la llum, la plaça els peixos, la font de la plaça del mercat, l'enllumenat del cap de futbol, la gestió dels carrers (que ara lo unic que s'ha fet a estat seguir amb lo mateix progecte que hi havia fet), la remoledació de la plaça de la pau, remoledació del camp de futbol de terra, MOSTRA FLIX, XOFARS, ............

i diuen que no feien res pel poble!!!!

Anònim ha dit...

au! quines penques!
jo no defenso a l'últim alcalde, perque tothom te defectes, pero homens, per aixo mateix no idealitzessim a ningu!

a! i recordar quants anys els socialistes van estar al govern! com per a no fer res!!

I vaya, que l'estil de governar del seu alcalde... crec que va acabar sent insoportable (i no entro a valorar les suposades grans gestions que un anònim li atribueix... que si home si, era un gran lider)

I si la plaça dels peixos és una obra a nombrar... l'entrada de casa meua també...

Tambe, "arreglar el camp de futbol"... el que s'hauria de fer, es fer entendre a la gent que no es una tasca prioritaria en un ajuntament... ja sabem que aixo no dona vots, pero es el que hauria de ser

Ara, nombrar la font de la plaça del mercat no te preu!! jajaja

Anònim ha dit...

"ahora se han puesto unos llambordins, para cuando se llueve..."


salut,

jose luis nuñez.


p.d.: molt ben dit (escrit) txeics

Anònim ha dit...

Quina casualitat, l'única empresa que va anar malament es la única que va porta l'Antoni.....

Ja n'hi ha prou d'enganyar a la gent.

Anònim ha dit...

Doncs jo tampoc faria entendre a la gent que la remoledació del maercat es una tasca prioritaria............

Anònim ha dit...

Gent, us esteu encomanant de la "GRANDE Y LIBRE" i del nan del "ESPAÑA VA BIEN".
Si mirem pocs anys endarrera i recordem una mica d'història, els paral·lelismes son clars i 100x% =s.
Front comú, i governi qui governi ( i més en un poble), ho ha de fer pel poble i prou i si es amb entesa amb la resta de gent progressita, millor que millor.
Alguns, des de "l'altre costat" es parteixen la caixa veien que si en un poble de 4000 hab. es foten d'hòsties que pot passar en tot el país sencer.
Ànims. Per cert, no soc de Flix ni puc escollir a cap polític en aquest país, PERÒ EM FOT, I MOLT, VEURE AQUESTES COLLONADES.
Salutacions.