dimecres, 28 de novembre del 2007

"CERVEZA SAN MIGUEL" ALLÀ ON VA MENYSPREA EL CATALÀ

"San Miguel: allà on va, menysprea el català"

El nacionalisme espanyol ha desfermat una guerra contra l’empresa Moritz per haver donat suport a la Plataforma per la Llengua, entitat que ha elaborat un informe sobre la situació de l’etiquetatge a les cerveses. En aquest informe es diu que les cerveses etiquetades en català han experimentat un fort increment, passant de només 3 productes l’any 2001 a 36 cerveses en l’actualitat. Però hi ha contrastos. Mentre Damm ha passat a etiquetar en català el 60% dels seus productes, l’empresa San Miguel es nega a utilitzar aquesta llengua malgrat que, si més no, té tres bones raons per fer-ho: una, perquè etiqueta en més d’una vintena de llengües; dues, perquè inclou quinze llengües en una mateixa etiqueta; i tres, perquè és una empresa catalana que respecta mercats molt més petits com el danès o el finès. “Allà on va, triomfa”, diu el seu eslògan.

Però és mentida. A Catalunya són milers les persones que l’han deixada de consumir i que, amb bon criteri, s’han passat a Moritz. Moritz és una molt bona cervesa elaborada per una empresa catalana que data del 1856 i que després d’un parèntesi va ressorgir l’any 2004 amb una força extraordinària etiquetada en català. De fet, no hi fa constar només les dades bàsiques, també hi inclou la informació complementària. Aquesta política empresarial, que seria normal a qualsevol país del món, és altament meritòria a Catalunya, fins al punt que el consumidor l’ha premiada amb la seva fidelitat al producte. Deu ser per això que San Miguel es veu obligada a fer campanyes televisives per recordar que existeix mentre Moritz, amb un pressupost molt més modest, es va menjant el seu mercat.

“Donem suport en la mesura de les nostres possibilitats a diverses iniciatives adreçades a la normalització de l’ús del català i a la cultura catalana”, ha estat la resposta de Moritz a les ires de l’espanyolisme. I ha reblat que etiqueta en català “perquè és l’idioma propi del país en el qual té l’origen, la seu social i el cent per cent del mercat”. Tota una mostra de desacomplexada normalitat.
San Miguel, en canvi, respecta la llengua i la cultura de tots els pobles on va menys les del seu. No sols menysprea obertament la llengua i la cultura de Catalunya, fins i tot fa d’aquest menyspreu una imatge de marca. Molt bé. Però hi ha una cosa que San Miguel no hauria de menysprear, i és la capacitat reactiva de la societat catalana. La mateixa societat que va provocar grans pèrdues a Leche Pascual i que va propiciar el naixement de Llet Nostra, una empresa avui tan pròspera com l’estimada Moritz.


VICTOR ALEXANDRE



Així que ja ho sabeu catalans, a beure Moritz o com a mal pitjor Damm ( no t'enfados estrella meua).
Podeu trobar-les totes dues i ben fresquetes a Disco Springflix!!!

7 comentaris:

Jordi Roig i Valldepérez ha dit...

Si ens posem a comparar cerveses no hi ha color, la Moritz passa la mà per la cara a San Miguel i a la Damm (exceptuant la meva estimada Voll-Damm). La cervesa Moritz és la millor comparada amb totes les que es fan per aquí la vora, això sí, no supera a la magnífica Leffe, una cervessa terriblement bona.

Salut!

Anònim ha dit...

Fins quan aquestes empreses seguiran menyspreant el català? Fins que perdin diners.

Vier ha dit...

Doncs mira, jo no bec cervesa mai, però si he de convidar alguna mossa ho tindré en compte. La veritat és que no sabia que no etiquetessin en català, són uns fills de puta.

Oscar ha dit...

Ep Mani gracies per recomanar el blog castelldans 07, encara que ara el tinguem en stand by.

Jo et recomano al meu nou blog loblogdeloscar.blogspot.com

A reveure, company!!

yourwinterwish ha dit...

Sincerament, m'agrada la cervesa i quan en demano mai demano San Miguel, no m'agrada gens. Aquí a les espanyes es ja pràcticament imposible trobar Damm (estrella i voll) però dintre d'un camp de mines he trobat una flor! Quan torni a Catalunya hauré de catar aquesta Moritz aviam que tal.

Salut!

Mani, fill de Mani ha dit...

Ahir vaig tindre que beure, bona part de la nit, San Miguels, però perquè només podia escollir entre la basura esta i l'aigua dorada "coronita"! Les meues tres cerveses preferides si puc escollir són:
- Estrella Damm
- Estrella Damm
- Estrella Damm

PD: Oscar ja te linkat lo nou bloc

Unknown ha dit...

La Moritz m'agrada molt més de sabor que la San Miguel, així que no hi ha problema. La prenc des que van endegar el nou projecte i ben content que n'estic.

No, no, no, no cambio mi detergente por sus dos tambores de Dixan.