dimecres, 21 de febrer del 2007

Ves per on






Tinc un conegut que acostume a contar històries inversenblants. Si si, te diu, que ho he llegit a Diez Minutos, que ho he vist a Gente ... tots sabem que lo nostre benvolgut amic ni llegeix la revista ni mire lo programa de la primera, però ell ho enfatitza per donar-li una font, ni que sigui en clau d'humor, al seu relat, ja que la font verdadera o no la vol dir o molt possiblement no la recorde.

Un dia mos va parlar sobre un tipo d'avespa (recordeu que escric en flixenc) que vivie al Japó i que ere enorme, no recordo les mides que va traçar a l'aire, però ere molt grossa. Davant de tal magnitut tots vam començar a riure, mos venien al cap les avespes de les series manga, ja no dic "l'abeja maya" que tenie cara i tot, si no les que sortien en alguns episodis de Bola de Drac o lo Dr.Slump.

Va començar a profunditzar en lo tema i va explicar los efectes de les seues picades, eren mortals, mortal ere l'atac de riure que mos va tornar a agafar!!!

No recordo si va donar més detalls sobre la vida i obra de l'avespa del Japó, com ell le die, la qüestió es que avui m'ha vingut al cap aquella història al comprobar que realment la kamikaze assessina existeix, no és ben bé com ens ho va contar però tampoc se`n va anar de molt.

Així que Mr.Smith disculpes per no confiar en la teua paraula.

Aquí teniu la revelació:




La vespa asiàtica gegant



L'espècie Vespa mandarinia és una vespa molt gran, el cos del qual pot medir entre 27 i 45 mil·límetres; increïblement, les reines arriben a uns 5,5 cms de longitud! A més, aquest voraç depredador gegant posseïx un agulló de 6,35 mm! Aquests insectes no solen molestar als humans, però aquells que han rebut una picada la descriuen com insuportable i molt dolorosa. Masato Ono, entomòleg de la Universitat de Tamagawa, prop de Tòquio, comenta: “és com sentir un clau cremant a través de la cama”. Existeix una qüestió molt interessant relacionada amb aquests depredadors. Les abelles locals, eviten la invasió d'aquests avispones“coent-les” vives”!



La defensa tèrmica de l'abella japonesa



La vespa gegant japonesa Vespa mandarinia japonica, depreda a altres espècies d'abelles i vespes. Quan un caçador solitari troba un eixam, ho marca amb una secreció de la seva glàndula de van der Vecht. Altres vespes de l'àrea es congreguen al lloc, i inicien un atac en massa contra la colònia. Tot i que són molt eficients destruint els ruscs de la introduïda abella de mel europea Apis mellifera (les maten a un ritme de 40 per minut), l'abella de mel nadiva de Japó, Apis cerana japonica posseeix un interessant sistema de defensa contra la vespa depredadora. Les abelles japoneses poden detectar la secreció de les vespes i ataquen en massa als invasors. Amb aproximadament 500 abelles japoneses envoltant la vespa, formen una espècie de pilota atapeïda. A l'interior d'aquesta bola, la temperatura puja a uns 47ºC, la qual cosa està per sobre del límit tèrmic suportat per la vespa (entre 44 i 46ºC). Aquesta temperatura és massa alta per ella, que mor de seguida, però no afecta a les abelles de mel ja que el límit tèrmic que suporten és d'uns 48 o 50º



Distribució:
Sud-est de Rússia asiàtica: regions meridionals de Primorskii Krai, Corea, Xina, La Indoxina, Nepal, Índia, Shri Lanka, Tailàndia i Japó . Traduït de
The Asian Giant Hornet (amb nombroses fotos).

2 comentaris:

nando ││││ ha dit...

jo em pensava que parlaves d'emilo barg. .... ¬¬'

Anònim ha dit...

Eic!
Una vegada més es demostra que la realitat supera a la ficció!! ja tenim un motiu més pel que preocupar-nos: "la vespa mandarinia"!!!! esperem que no arribe aquí detrás de la mosca negra!!

Per cert, un 10 per al recull del "món intern" de Homer...

I gràcies per incloure'ns a la teua llisteta, a vore si mos arriben "nous visitants"...