dilluns, 25 de juny del 2007

La Resposta a la Pregunta Definitiva sobre la Vida, l'Univers i Tot Plegat




Ahir a la nit vaig mirar una pel·lícula que me va recomanar Accídia fa uns quants posts, més que la peli me va recomanar lo llibre, però com lo llibre encara no l'he pogut trobar, pues me vaig descargar la cinta, heus aquí un petit comentari sobre l'enigma del film:


La Resposta a la Pregunta Definitiva sobre la Vida, l'Univers i Tot Plegat (en anglès The Answer to The Ultimate Question Of Life, the Universe and Everything) és un concepte extret de la sèrie de ciència-ficció de Douglas Adams Guia Galàctica per a Autostopistes (The Hitchkiker's Guide to The Galaxy). En la històra la resposta es cerca mitjançant el superordinador Pensament Profund i la resposta duu els protagonistes a buscar quina era la pregunta a aquesta resposta.
En el llibre Guia Galàctica per a Autostopistes, el primer de la sèrie, investigadors d'una raça d'éssers hiperintel·ligent i pan-dimensional construeixen Pensament Profund, el segon ordinador més potent de tot el temps i l'espai, per calcular la «Resposta Definitiva a la Pregunta sobre la Vida, l'Univers i Tot Plegat». Després de set milions i mig d'anys, l'ordinador proporciona la resposta: 42
Quaranta-dos! —exclamà Loonquawl— És això tot el que tens per a oferir després de set milions i mig d'anys de treballar-hi?
Ho he comprovat detingudament —respongué l'ordinador— i definitivament, aquesta és la resposta. Si us he de ser del tot sincer, crec que el problema és que mai no heu arribat a saber realment quina és la pregunta.

Pensament Profund informa als investigadors que dissenyarà un segon ordinador més potent, que incorporarà éssers vius com a part de la seva matriu de computació, per a calcular quina és la Pregunta. L'ordinador s'anomena Terra i és tan gran que sovint es confón amb un planeta. Els investigadors adoptaren la forma de ratolins de laboratori per a fer funcionar el programa. Després d'un càlcul de deu milions d'anys la pregunta es perdé cinc minuts abans d'obtenir-la perquè els Vogons van destruir la Terra per a construir una autopista hiperespacial.
Al final del llibre The Restaurant at the End of the Universe («El restaurant al final de l'univers»), el segon de la sèrie, el protagonista Arthur Dent, el darrer humà en abandonar la Terra abans de la seva destrucció i, per tant, la part de l'ordinador que més probablement tingui la Pregunta, intenta descobrir aquesta Pregunta treient aleatòriament fitxes d'
Scrabble d'una bossa. El resultat és la frase WHAT DO YOU GET IF YOU MULTIPLY SIX BY NINE («Què s'obté al multiplicar sis per nou?»). Cal notar que sis per nou fan 54, no 42. Tanmateix 42 significa 54 en base 13. Douglas Adams va negar coneixer aquest resultat quan escrivia el llibre.


Obtingut de la viquipèdia.