dijous, 21 de juny del 2007

Mono de Terry Pratchett


Este titular me pot costar car si algun dia lo bibliotecari de la Universitat Invisible lo llegeix ( A causa de la màgia s'ha convertit en un orangutan i se pose agressiu quan algú li diu mono o mico, però molt agressiu).

Fa dos dies que me vaig acabar "Dioses Menores", boníssim, però més filosòfic que no pas filocòmic, pel títol podeu advertir que té a veure amb Déus. Més aviat és una crítica, des de l'ironia i el sarcasme, de les religions, des de les politeistes a les monoteistes, des de l'animisme fins a l'empresa catòlica, dels profetes als iluminats i inquisidors( o exquisidors). Per a mi hi ha una frase que ho resumeix tot, frase que he alhora he resumit de mala manera: "Si Déu existeix no cal que hi cregos, si algo existeix pues està allí i punto, no fa falta creure-hi".

Com dic al titular tinc mono, per calmar-lo una mica ahir vaig llegir-me "La revolta dels animals" de George Orwell ( he tardat però al final ha caigut). Està força bé, me va sembla un borrador del que serie "1984" . Al igual que "Dioses Menores", Orwell fa una crítica, en este cas de la món en que vivim i els estaments socials ( lo llibre és de 1945, però hi ha coses que no canvien mai) , utilitzant a tipo d'eufemisme una espècie de faula però més extensa, com Pratchett fa ús de l'humor i un món màgic, però molt semblant al nostre . Lo resum que faria jo en este cas serie: "Mentre hi hago rucs ni haurà que aniran a cavall".
Después d'esta pobre anàlisis literària, us torno a dixar en més frases de les que a mi m'agraden, a ver si arreglen una mica l'entrada:

"Rincewind sabía qué eran los orgasmos, por supuesto, había tenido algunos en sus tiempos, a veces incluso en compañía"

"Vimes se detuvo. Hay algo en el aire de esta ciudad, pensó. Si el creador hubiera dicho "Hágase la luz" en Ankh-Morpork, no hubiese llegado más allá de eso porque todo el mundo habría empezado a preguntar: "De qué color?".
----------------------------------------------------------------------
Ah! Si teniu un rato us recomano "La revolta dels animals", és molt curt i val la pena, no estic descubrint res.

5 comentaris:

quim ha dit...

Més que de la societat en que vivim, jordi orwell estava una mica cremat del comportament del comunistes, dels estats i dictadures que es monten en nom del socialisme. Pensa que avui dia la societat ja no es mesura amb els conceptes del pensament marxista. Ell personalment, va patir a Espanya amb les seves pròpies carns la militarització de les milícies i l'empresonament dels seus companys del POUM i CNT. A la revolució espanyola estava al front d'aragó amb una columna POUMista (ara no recordo lo nom, hi ha la película de Ken Loach "Tierra y libertat" que més ho menys està inspirada amb ell). Un llibre seu que explica les vivéncies a Españaña és Homenatge a Catalunya (crec que a la biblioteca de Flix el tenen.) Et recomano el llibre i la peli. Segurament ja ho hauràs vist i llegit.
Salut mani.

Mani, fill de Mani ha dit...

Bones Quim!La peli no l'he vist, i lo llibre lo tinc al pis pendent de llegir. Tens raó que Orwell és molt crític en l'evolució dels socialisme,només cal mirar com se diu lo PARTIT a 1984, el Socang! Socialisme Anglès!
No hi ha res pijor que tindre un ideal, en este cas lo socialista, i que los líders que l'apliquen lo deformon cap al totalitarisme, un se sent ressentit i impotent, i això és algo que mos vol mostra a les novel·les.
Gràcies pel consell, quan puga me miro la peli, que si és de Ken Loach ha de ser bona, te recomano "The Wind That Shakes the Barley", però segur que l'has vist.
Lo llibre caurà este estiu a la piscina!

Anònim ha dit...

Se m'ha avançat Quim en lo del llibre de "Homenatge a Catalunya"!

Si no l'has vist hi ha una peli de dibuixos de "Rebelión en la granja" (i no me refereixo a la q van treure fa pocs anys para crios), sinó l'adaptació del llibre, que està prou bé.

Alfinal me faràs agafar un llibre de Pratchett!

Anònim ha dit...

Tinc el d'Orwell 1984 llegit i tinc el de la Rebelió a la granja sense llegir.

Per cert Senyor Mani, a La Marfanta t'anomenen a l'article de l'enlláç que poso aquí:

http://lamarfanta.blogspot.com/2007/06/novetats-daquesta-setmana-la-blocosfera.html

Si no et posen a l'ebresfera tornes a fer un avís o entres a blocs ebrencs

Salut

JA

Mani, fill de Mani ha dit...

Gràcies per l'avís! M'agrade lo de "algú que firme com Mani"! Algo és algo i ja sóc algú!