dimarts, 13 de març del 2007

Senyoreta, senyoreta!!

Ahir al vespre Francesc i jo mos dirigiem a la pizzeria quan vam topar en Jaume que duie a la mà un feix de papers, entre los quals hi havie un contracte de mestra de l'any 1923 que li havien enviat fa temps per correu. Llegiu-lo que és boníssim, al menos des del punt de vista d'algú que no l'ha de firmar.
Contrato de Maestras en 1923
Este es un acuerdo entre la señorita...........................maestra, y el Consejo de Educación de la Escuela......................por la cual la señorita ......................acuerda impartir clases durante un período de ocho meses a partir del.......... de septiembre de 1923. El Consejo de Educación acuerda pagar a la señorita....................... la cantidad de (*75) mensuales. La señorita.......................acuerda:
1.- No casarse. Este contrato queda automáticamente anulado y sin efecto si la maestra se casa.
2.- No andar en compañía de hombres.
3.- Estar en su casa entre las 8:00 de la tarde y las 6:00 de la mañana a menos que sea para atender función escolar.
4.- No pasearse por heladerías del centro de la ciudad.
5.- No abandonar la ciudad bajo ningún concepto sin permiso del presidente del Consejo de Delegados.
6.- No fumar cigarrillos. Este contrato quedará automáticamente anulado y sin efecto si se encontrara a la maestra fumando.
7.- No beber cerveza, vino ni whisky. Este contrato quedará automáticamente anulado y sin efecto si se encuentra a la maestra bebiendo cerveza, vino y whisky.
8.- No viajar en coche o automóvil con ningún hombre excepto su hermano o su padre.
9.- No vestir ropas de colores brillantes.
10.- No teñirse el pelo.
11.- Usar al menos 2 enaguas.
12.- No usar vestidos que queden a más de cinco centimetros por encima de los tobillos.
13.- Mantener limpia el aula:
1. Barrer el suelo al menos una vez al día.
2. Fregar el suelo del aula al menos una vez por semana con agua caliente.
3. Limpiar la pizarra al menos una vez al día.
4. Encender el fuego a las 7:00, de modo que la habitación esté caliente a las 8:00 cuando lleguen los niños.
14.- No usar polvos faciales, no maquillarse ni pintarse los labios.

Buscant per internet m'he trobat en diverses hipòtesis sobre la procedència del contracte, que si ere de l'Espanya de Primo de Rivera, Argentí, americà... al final resulte que està extret del llibre
"MAESTROS Y TEXTOS, Una economía política de las relaciones de clase y sexo en educación" de Michael W. Apple de
l'editorial Paidós, sobre l'història i evolució del sistema educatiu americà.
Si no fos per lo de les geladeries podrie ser vàlid per qualsevol dels molts països que encara tenien la dona com un complement en aquella època. I es que si mireu esta pàgina de lleis estúpides veureu la por que li tenen los iankis als gelats!

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Pues tranquilament podrie ser d'Ecspanya, només cal veure los manuals de la dona de la Falange

Anònim ha dit...

Del 1923 a ara no han passat ni cent anys. Les coses han canviat moltíssim, però no tant... En l'insconscient col·lectiu alguns d'estos valors encara estan més presents del que creiem... tant en la manera de fer d'homes com en la d'algunes dones. Així que va bé fer memòria per saber d'on venim, però també cal reflexionar sobre on estem ara!

Dora Cervelló ha dit...

Res a veure amb les escoles d'uns anys mès tard, en temps de la República.
et remeteixo al llibre "Els mestres de la República" de Raimon Portell i Salomó Marqués.
Segurament bastant a veure amb els mestres de la foscor del franquisme i per descomptant res a veure amb els mestres i les mestres d'avui, que en arribar els nens i les nenes a classe no hem de patir per tenir-la calenteta, però si hem de patir perque ja es trobin l'ordinador engegat.

Mani, fill de Mani ha dit...

Tranquilament podrie ser de qualsevol país ultracatòlic, les coses han canviat molt com diu l'An però encara avui en dia no hi han escoles d'un nivell tan alt com les que haguèssim tingut amb la república.
Vaig estar a una conferència a la UDL sobre los mestres de la república on estave lo Salomó i un altre historiador de l'autònoma, no sé si ere lo Raimon, i si lo que contaven ere veritat vam perdre més que una guerra. Només dir que inclús durant la guerra el pressupost d'educació ere dels més alts... que hi farem!
Ah! me llegiré lo llibre senyoreta!

Anònim ha dit...

I gran també va ser l'aport de l'escola moderna

Anònim ha dit...

El punt 7, pot ser interpretat de forma ambigua: "bebiendo cerveza, vino y whisky". Si no són tots 3 a la vegada, no passa res?? La "y", hauria de ser una "o", sinó si sol beus una de les 3 coses, llavors no passa res, dic jo.

(A and B and C), és diferent de (A or B or C)

Mani, fill de Mani ha dit...

Home això és igual que lo punt 2, que diu no andar en compañia de hombres! Al peu de la lletra no pots passejar caminant en un home però si que te pot portar a caballet, pots còrrer i pots "montar a cavall"! jeje
Ja t'entenc a la 7 haurie de posar y/o però...
Ja sas que les lleis són ambigues!

Anònim ha dit...

xDDD Jo també havia pensat algo igual però lo que m'havia preguntat yo ere: Vale, no pot beure cervesa, vi i whisky...però i el vodka, el ron, etc..?

Anònim ha dit...

xDDD Jo també havia pensat algo igual però lo que m'havia preguntat yo ere: Vale, no pot beure cervesa, vi i whisky...però i el vodka, el ron, etc..?

Mani, fill de Mani ha dit...

Encara no s'havien inventat!!! jaja

Anònim ha dit...

Ben vist, Mani!! XD XD

I Llibertari té raó, si no els hi prohibien el ron, no es poden queixar, a qui li pot preocupar que et prohibeixin beure whisky (puaaag!!!)?? El tema de la cervesa... és més fotut, jo no podria ser senyoreta (a part de les raons obvies per no poder), perquè una birreta de quan en quan, és sagrada!!